VERONTREINIGDE GROND

Werkzaamheden in verontreinigde grond

Ook als het gaat om werkzaamheden in verontreinigde grond weet Konings-groep wat dit aan aanvullende veiligheidseisen en gedragsregels vereist bij de uitvoering. Konings-groep ontverzorgt de opdrachtgever en begeleid projecten in verontreinigde grond.

Procedure

Nadat de opdrachtgever voorziet in een aantal vooraf afgesproken documenten, nemen wij de zorg omtrent het werken in verontreinigde grond weg. Afhankelijk van de afspraken, maken wij een V&G-uitvoeringsplan dat is gebaseerd op de CROW 400. Naast het opstellen van een V&G-uitvoeringsplan zullen wij erop toe zien dat alle documentatie aanwezig is om te mogen werken in verontreinigde grond. Omdat Konings-groep BRL-7000 gecertificeerd is mogen onze eigen medewerkers, mits zei voldoen aan een aantal eisen, werk in verontreinigde grond. We werken in alle veiligheidsklasse te weten: Basishygiëne Oranje, Rood, Zwart. Bij het werken in (zwaar) verontreinigde grond worden er door zowel Konings-Groep als bij wet eisen gesteld aan: materieel en personeel.

Eisen aan het materieel

Materieel dat in verontreinigde grond wordt ingezet, moet zijn voorzien van een goedgekeurd filter overdruksysteem en klimaatbeheersing. Afhankelijk van de verschillende stoffen die in de grond worden waargenomen passen wij het filterpakket aan. Indien nodig wordt er niet alleen met een stoffilter maar ook een koolstoffilter gewerkt. Daarnaast is het verplicht om bij sommige veiligheidsklassen een DECO (contaminatie container) of bodemsaneringswagen te gebruiken. De Konings-groep kan hier zelf in voorzien. Zo zijn we niet afhankelijk van wat er in de markt te huur is.

Veiligheidsregels

Tijdens het werken in verontreinigde grond, worden er een aantal veiligheidsregels genomen:

 • Ramen en deuren van de (graaf)machine dienen gesloten te blijven;
 • Telecommunicatieapparatuur moet aanwezig zijn om te communiceren met medewerkers buiten de machine;
 • Roken, eten en drinken is binnen de verontreinigde zone niet toegestaan;
 • De filters moeten tijdig vervangen worden;
 • Materieel en materiaal moeten voordat ze de verontreinigde zone verlaten zijn ontdaan van verontreiniging;
 • Werken met een DECO of bodemsaneringswagen.

Eisen aan personeel

Preventief moeten werknemers die worden ingezet in verontreinigde zones gekeurd worden. De medewerker moet medisch geschikt zijn voor de uitvoering van de werkzaamheden. Alvorens met de werkzaamheden worden gestart controleert de DLP-er of de werknemers een geldig VCA certificaat bezitten en of zij een geldige medische geschiktheidverklaring hebben.

DLP-er / KVP-er

Bij dit soort projecten ziet een Deskundige Leidinggevende Projecten (DLP-er) toe op de naleving van de speciale regels die gelden. Voor de aanvang van de werkzaamheden worden medewerkers, afhankelijk van de veiligheidsklasse, door de DLP-er / KVP-er of een veiligheidskundige voorgelicht en geïnstrueerd over o.a.:

 • de veiligheidsklasse;
 • aanwezige gevaarlijke stoffen;
 • (arbeidshygiënische) risico’s;
 • de zonering van het werkterrein;
 • verplicht te gebruiken persoonlijke beschermingsmiddelen;
 • werkwijze en toepassing van eventueel te gebruiken
 • adembescherming;
 • werkwijze en toepassing van eventueel te gebruiken meetapparatuur;
 • te ondernemen acties bij calamiteiten, incidenten en onvoorziene omstandigheden.

PBM

De voorgeschreven Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) moeten door alle medewerkers en bij alle werkzaamheden binnen de verontreinigde zone worden gedragen, inclusief (onderhouds)werkzaamheden aan materieel en installaties. Chauffeurs en machinisten zijn (meestal) niet verplicht de extra PBM te dragen indien het transportmiddel/ voertuig is uitgerust met een filteroverdruksysteem met klimaatbeheersing, ramen en deuren van de cabine gesloten blijven en zij de cabine (binnen de verontreinigde zone) niet verlaten.
De PBM’s dienen altijd op het werk te blijven. De gebruikte werkkleding mag dus niet mee naar huis worden meegenomen om bijvoorbeeld gewassen te worden. Gebruikte wegwerpartikelen en filters worden als gevaarlijk afval afgevoerd naar een erkende verwerker.

Reeds overtuigd van onze kwaliteiten en geïnteresseerd in een vrijblijvende prijsopgave?

Ons bedrijfsbureau staat voor u klaar

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll naar boven